Dutch Sustainable Fashion Week

Van 24 tot en met 30 september vindt de Dutch Sustainable Fashion Week plaats, een evenement waar alles draait om duurzaamheid in de mode.

Zoals je waarschijnlijk weet, staat duurzaamheid bij ons hoog op de agenda. Het is belangrijk, maar onze grootste passie blijft natuurlijk leuke, verrassende en inspirerende kleding. Gelukkig kan duurzaam en fair trade ook vrolijk en sexy zijn! Peter vertelt er meer over in een interview dat deze week in de Nieuwe Meerbode staat. Hieronder kunt u het interview lezen:

Interview: Eveline Steenaart

Duurzaam kan mooi, leuk en sexy zijn!

Op 24 september start de 7e editie van de Dutch Sustainable Fashion Week, een landelijk evenement dat de aandacht wil vestigen op duurzaamheid in de modebranche. Kraan Mode haakt daar op eigen wijze op in.

Bij Kraan Mode op de Aalsmeerderweg in Aalsmeer komt verrassende, inspirerende damesmode op de eerste plaats. Maar ook duurzaamheid staat hoog op de agenda. Eigenaar Peter Kraan blijft echter realistisch: “Als zelfstandige retailer is het lastig, zo niet onmogelijk om grote invloed uit te oefenen op de mode-industrie. Maar niks doen is geen optie, want er moet veel veranderen. Daarom geven wij onze klanten de keuze, net als in de supermarkt. Vind je duurzaamheid en fair trade belangrijk, dan heb je bij ons een ruime keuze in merken die serieus met deze topics omgaan. Duurzaamheid is belangrijk, maar we slaan er niet in door. Het is niet onze core business. Dat is en blijft mooie, leuke kleding van goede kwaliteit, waar je lang mee kunt doen. Het moet geen geitenwollensokkenverhaal worden. Dat willen we niet, maar dat hoeft ook niet! Duurzaam kan namelijk heus vrolijk en sexy zijn!”

“Studio Anneloes bijvoorbeeld is goed bezig en is zeer transparant. Al hun items zijn voorzien van een label waarmee je met een QR-code de impact van de productie op het milieu kunt aflezen. Heel informatief en ook confronterend. En dat terwijl zij het nog heel goed doen! Hun nieuwe collecties zijn altijd perfect te combineren met oudere lijnen en de kwaliteit is goed, dus je doet er jaren mee. Ook merken als Kuyichi, Bellamy Gallery, Beautiful Stories, Sissel Edelbo, Anna van Toor, Bufandy en Hvisk bewijzen dat fair trade en duurzaam mooi, leuk en trendy kunnen zijn!”

2700 liter water voor één T-shirt

Dat er daadwerkelijk iets moet veranderen in de mode-industrie staat voor Peter buiten kijf. Hij somt op dat er jaarlijks zeventig miljoen vaten olie worden gebruikt voor het vervaardigen van polyester en dat 60% van de kleding een jaar na productie op de vuilnisbelt terecht komt. Voor het vervaardigen van één katoenen T-shirt is 2700 liter water nodig en het gemiddelde loon van Indiase werknemers in de mode-industrie is slechts een kwart van wat ze nodig hebben om in hun levensonderhoud te voorzien.

Die slechte arbeidsomstandigheden waren jaren geleden voor Peter de trigger om zich meer in deze materie te verdiepen. In de zoektocht naar wat Kraan Mode als kleine speler kon doen, vond hij Stichting Wakibi. “Wakibi is een platform dat kleine ondernemers in ontwikkelingslanden middels microkredieten op weg helpt naar een zelfstandig bestaan. Onze klanten sparen 5% van hun bestedingen bij ons en 1% daarvan gaat naar het goede doel. Inmiddels hebben we 92 projecten kunnen steunen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een kleermaker die met de lening een extra naaimachine kan kopen voor zijn atelier.”

Een duurzame bedrijfsvoering

Toen in 2018 het winkelpand ingrijpend werd verbouwd, werden er talloze duurzaamheidsmaatregelen getroffen. Er kwam led-verlichting, een warmtepomp en er werden zonnepanelen op het dak geplaatst. Deze voorzien voor 75% in de energiebehoefte van de winkel. Er werd ook naar details gekeken: plastic wegwerphangers werden vervangen door houten kledinghangers en voor de aankopen kwamen er onbewerkte papieren tasjes.

10 euro voor je oude jeans

Niet alleen als mode-ondernemer, ook als gebruiker heb je een verantwoordelijkheid, vindt Peter: “Wat koop je? Hoe lang doe je ermee? Geef je kleding weg, of gaat het in de afvalbak? Maar ook: hoe vaak was je je kleding, hoe heet was je, hoeveel wasmiddel gebruik je? Wij hebben nu naar aanleiding van de Dutch Sustainable Fashion Week een actie, waarbij je 10 euro korting krijgt op een spijkerbroek als je je oude jeans inlevert. Wij zorgen er dan voor dat je oude broek gerecycled wordt, zodat er nieuwe spijkerkleding van gemaakt kan worden. Het is iets kleins, maar bewustwording en verandering gaan in dit geval in kleine stappen.”

Kraan Mode, Aalsmeerderweg 213 Aalsmeer